Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

ΦΡΙΧΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΜΥΡΜΗΓΚΟΡΑΧΗΣ (ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΑΥΡΟΕΙΔΕΑΣ)

 


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 

Κυριάκος Μαυροειδέας

ΓΛΩΣΣΑ ΓΡΑΦΗΣ: 

Ελληνικά

ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 

2022

ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΕΛΙΔΩΝ: 

84

ΕΞΩΦΥΛΛΟ 

Μαλακό

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ 

14×21 cm

ΕΚΔΟΤΗΣ 

Εκδόσεις Ελκυστής


ΠΕΕΡΙΛΗΨΗ

Είναι αριά τα πέπλα του μυστηρίου, γερασμένες οι κλάρες, αδιάκριτα τα ζωύφια και παραπλανητικές οι μελωδίες που στήνουν τη μεγαλειώδη παράσταση στο ζοφερό δάσος.

Έξι σύντομες ιστορίες που προσκαλούν τον παράξενο ταξιδευτή να αναγνωρίσει την απόκοσμη σύνδεσή τους.

Αρχέγονοι θρύλοι και δεισιδαιμονίες από τη μεσαιωνική Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη συναντούν τη σκοτεινή μεσογειακή λαογραφία μέσα από τις πρωτότυπες αφηγήσεις οικείων παραμυθιών.

Οι Φριχτές ιστορίες από το Δάσος της Μυρμηγκόρραχης μας συνοδεύουν σε άδεια μισοφωτισμένα μονοπάτια, πλάι σε μολυσμένα νερά, ανάμεσα σε υγρές, νοσηρές αύρες. Και μας οδηγούν σε εκείνα τα μέρη που ακούγαμε στις καταχθόνιες αφηγήσεις και κανείς μας δεν τολμούσε ποτέ να επισκεφτεί. Κι όχι άδικα…


ΑΠΟΨΗ

📝Εξι μικρές ιστορίες. Έξι μικρά διηγήματα με πλάσματα που όλοι όσοι αγαπάμε τους μύθους και τους θρύλους τα ξέρουμε και με ένα που δεν ξέρουμε. Έξι μικρά διαστρεβλωμένα παραμύθια μόνο για μεγάλους. 

Βγαλμένα από την σκοτεινή πλευρά του μυαλού του συγγραφέα και αποδοσμένα με λυρισμό και σε μορφή αφήγησης που στο συγκεκριμένο είδος ταίριαξε απόλυτα.

📝Μ έκανε να νιώσω πως είμαι καθισμένη μπροστά στο τζάκι ενώ κάποιος μου αφηγείται ιστορίες και ταυτόχρονα πως εγώ η ίδια περπάτησα μέσα στο δάσος της Μυρμηγκοραχης και ήρθα αντιμέτωπη με απόκοσμους ψιθύρους, νοσηρά γέλια, γριές της λίμνης,τραγόμορφα πλάσματα ,λάμιες και βορινούς λύκους. Είναι μια ιδιαίτερη σκοτεινή πλευρά των παραμυθιών... Είναι οι εφιάλτες ενός παιδιού που έχει μεγαλώσει από καιρό... Είναι για σένα αναγνώστη που δεν είσαι πια παιδί ,που έχεις σταματήσει να ζητάς μόνο happy end , που ξέρεις ότι ακόμα και τα παραμύθια που σου διάβαζαν όταν ήσουν παιδί έχουν μια άλλη πιο σκοτεινή και πιο αυθεντική ίσως πλευρά. 

📝Ένα βιβλιαράκι που μπορεί να ταιριάξει σε όλα τα γούστα και να αποτελέσει το ιδανικό διάλειμμα για μια κρύα βροχερή μέρα μαζί με ένα ζεστό καφέ η ένα ποτήρι κρασί δίπλα στο τζάκι. Διαβάστε το και θα με θυμηθείτε.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου