Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

ΠΕΡΙ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ (ΣΤΙΒΕΝ ΚΙΝΓΚ)

 


Ξενόγλωσσος τίτλος ON WRITING - A MEMOIR OF THE CRAFT

ISBN13 9789606204845

Εκδότης BELL

Σειρά 

Χρονολογία Έκδοσης Φεβρουάριος 2006

Αριθμός σελίδων 304

Διαστάσεις 21x14

Μετάφραση ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Επιμέλεια ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά) ΚΙΝΓΚ ΣΤΙΒΕΝ 

Περίληψη.


Αν δεν έχετε χρόνο για διάβασμα, τότε δεν έχετε ούτε χρόνο ούτε και εργαλεία για να γράψετε".

Το 1999, ο Στίβεν Κινγκ άρχισε να γράφει ένα βιβλίο για την τέχνη του -και τη ζωή του. Στα μέσα εκείνου του χρόνου, ένα ατύχημα που πήρε ευρύτατη δημοσιότητα διεθνώς παραλίγο να βάλει τέλος και στα δύο. Και στους κρίσιμους μήνες που ακολούθησαν, ο σύνδεσμος ανάμεσα στο γράψιμο και τη ζωή έγινε πιο σημαντικός από ποτέ.

Σπάνια ένα βιβλίο για τη συγγραφή είναι τόσο σαφές, τόσο χρήσιμο και τόσο αποκαλυπτικό. Το "Περί συγγραφής" αρχίζει με μια συναρπαστική εξιστόρηση της παιδικής ηλικίας του Κινγκ και της ασυνήθιστα πρώιμης επικέντρωσής του στο γράψιμο ιστοριών. Μια σειρά από γλαφυρές αναμνήσεις από την εφηβεία, το κολέγιο και τα δύσκολα χρόνια που οδήγησαν στο πρώτο του μυθιστόρημα, το "Κάρι", θα δώσουν στους αναγνώστες την ευκαιρία να δουν τη διαμόρφωση ενός συγγραφέα από μια καινούρια, και συχνά πολύ αστεία, οπτική γωνία. Στη συνέχεια ο Κινγκ καταπιάνεται με τα βασικά εργαλεία της δουλειάς του -το πώς εξελίσσονται και πολλαπλασιάζονται με τη χρήση, και πώς πρέπει κανείς να μπορεί να τα αξιοποιεί ανά πάσα στιγμή. Και ξεναγεί τον αναγνώστη σε διάφορα καίρια σημεία της ζωής και της τέχνης του συγγραφέα, προσφέροντας πρακτικές και διαφωτιστικές συμβουλές για όλα, από την πλοκή και την εξέλιξη των χαρακτήρων ως τις συνήθειες του επαγγέλματος και τις απορρίψεις των εκδοτών.

Τέλος, το "Περί συγγραφής" κορυφώνεται με μια βαθιά συγκινητική αφήγηση του Κινγκ για το πώς η καταλυτική ανάγκη του να γράψει τον ώθησε να αναρρώσει και να πάρει πάλι πίσω τη ζωή του.

Θαυμάσια δομημένο, άμεσο και φιλικό, αυτό το "χρονικό" της τέχνης ενός από τους πιο επιτυχημένους και δημοφιλείς συγγραφείς του καιρού μας θα εμπνεύσει -και θα ψυχαγωγήσει- όποιον το διαβάσει.

Άποψη 


📝Δεν ξέρω πως να γράψω όσα διάβασα σ αυτό το μικρό βιβλίο χωρίς να γράψω έκθεση... Ο Στίβεν Κινγκ ... Ένας συγγραφέας φαινόμενο και ένας αριστουργηματικός αφηγητής τρόμου αποφασίζει να μας δώσει ένα μικρό βιβλιαράκι σαν μάθημα "περί συγγραφής". Το βιβλίο ξεκινά με μια μικρή αυτοβιογραφία. Μας αφήνει να κρυφοκοιταξουμε την προσωπική του ζωή,την παιδική του ηλικία ,την ενηλικίωση,την απόρριψη των πρώτων προσπαθειών του και τελικά την μετάβαση του σε κολοσσό της λογοτεχνίας. Μας εξομολογείται για τις σκοτεινές περιόδους που χανόταν στο αλκοόλ και στα ναρκωτικά και πως τελικά η αγάπη του για την οικογένεια του τον έκανε να τα νικήσει όλα. Πώς αποξενώνοταν για να γράψει και πως τελικά έκανε χώρο στο γραφείο του για τα παιδιά του και ας έγραφε και τις μισές σελίδες απ' ότι έπρεπε του αρκούσε να ακούει τις φωνές τους και να μαζεύει παιχνίδια από το πάτωμα.

Το επόμενο κομμάτι είναι όντως περί συγγραφής. Στον κόσμο του Στίβεν Κινγκ όλα είναι απλά. Διάβασε και γράψε. Γράψε. Γράψε με όποιον τρόπο μπορείς . Γράψε για σένα ,γράψε για τους οικείους σου και τελικά αν είσαι τυχερός γράψε και για τον κόσμο. 

📝Το αγάπησα αυτό το μικρό βιβλίο που δεν είναι μυθιστόρημα αλλά μάθημα για επίδοξους συγγραφείς η ακόμα και για φανατικούς αναγνώστες. Βρήκα τον εαυτό μου σε κάποια κομμάτια εκεί μέσα γιατί ο Κινγκ τελικά πέραν από συγγραφέας φαινόμενο είναι και βιβλιοφαγος. Η φράση του "κουβαλούσα ένα βιβλίο παντού γιατί ποτέ δεν ήξερα πότε μπορεί να χρειαζόταν" είναι κάτι που εγω και άπειροι βιβλιοφαγοι εκεί έξω έχουμε πει. 

Αυτό το βιβλίο απογύμνωσε λίγο τον μύθο γύρω από τον θείο Στίβι. Τον έκανε στα μάτια μου λίγο πιο προσιτό. Λίγο πιο άνθρωπο. Και τον αγάπησα λίγο παραπάνω. (Βοήθησε και το γεγονός ότι αναφέρει την Ρόουλινγκ και τον Χάρι Πότερ τρεις φορές μέσα 😃😃❤️❤️)

Ξέρω πως είναι δυσεύρετο βιβλίο ωστόσο θα σας πω πως αν τυχόν το βρείτε μην το προσπεράσετε. Διαβάστε το και μπείτε λίγο πιο βαθιά στον κόσμο του βασιλιά. Εγώ πάντως θα κρατήσω όσες συμβουλές του διάβασα μέσα σ αυτό το βιβλίο και θα το κρατήσω κοντά μου σαν πολύτιμο εργαλείο.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου