Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

ΣΑΛΕΜΣ ΛΟΤ (STEPHEN KING)


 🎃Ένας διάσημος συγγραφέας ο Μπεν Μιαρς επιστρέφει στην πόλη του Σαλεμς Λοτ την μικρή πόλη νότια του Μέιν που πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Ο στόχος του είναι να γράψει ένα μυθιστόρημα και να διερευνήσει και την έπαυλη των Μάρστεν η οποία στοίχειωνε τα παιδικά του χρόνια λόγω του βίαιου εγκλήματος και μιας αυτοκτονίας που είχαν λάβει χώρα εκεί μέσα. Η άφιξη του συμπεφτει μαζί με έναν ξένο που έρχεται στην πόλη αγοράζει την έπαυλη και την κάνει μαγαζί με αντίκες. Στο μεταξύ το Σαλεμς Λοτ κυριεύεται από σκοτεινές δυνάμεις. Ζώα σφαγιάζονται,παιδάκια εξαφανίζονται τάφοι σκάβονται και πτώματα λείπουν.

🎃Το να πω ότι αγαπώ τον Κινγκ είναι λίγο. Είναι για μένα ο απόλυτος συγγραφέας είδωλο, είναι εκείνος στον οποίο καταφεύγω όταν θέλω να ξεφύγω απο απανωτά κακά αναγνώσματα είναι εκείνος που με ανάγκασε να σκεφτώ ότι θα ήθελα κ εγώ να γράφω έστω και μόνο για μένα. Θα μπορούσα να μιλάω για ώρες για την ιστορία αυτού του ανθρώπου, για τα βιβλία του και για τον τόσο χαρακτηριστικο τρόπο γραφής. Ωστόσο σήμερα θα σας μιλήσω για ένα απ' τα αγαπημένα μου βιβλία του.

🎃Το Σαλεμς Λοτ είναι απ τα πιο παλιά του βιβλία -κυκλοφορησε το 1975- και είναι έντονα επηρεασμένο από τον Δράκουλα των Καρπαθίων. Είναι βασικά σαν να προσπαθεί να μας πει πως θα συμπεριφερόταν άραγε ο Δράκουλας αν αποφάσιζε να ζήσει στο Μέιν την σύγχρονη εποχή και να μετατρέψει όλη την πόλη σε βαμπίρ; 

Ξεκινά συστήνοντας μας την πόλη και τους κεντρικούς χαρακτήρες τόσο ώστε να καταλάβουμε ακριβώς τι πάει να συμβεί στην πλοκή. Έπειτα προχωρά αφηγούμενος ιστορίες ακόμα και από δευτερεύοντες χαρακτήρες γιατί μέσα από αυτές μας κάνει γνωστό πως όλες οι ζωές σ αυτό το βιβλίο μετράνε. Δεν είναι απλώς ενα σπλατερ δεν θα διαβάσεις για χυμένα σωθικά και τέτοια. Όχι. Θα διαβάσεις σκοτεινές ερεβωδης σκηνές θα ζήσεις όλη την ανατριχιλα που έχει να σου προσφέρει και σταδιακά το βιβλίο θα κλιμακώνεται μέχρι να να υπάρξει μια τελική σύγκρουση. Η ολοκλήρωση του βιβλίου μας δίνει ένα δυνατό συγκινητικο φινάλε και κλείνοντας το βιβλίο συνειδητοποιείς πως μόνο ο Κινγκ θα μπορούσε να πάρει ένα τόσο πολυδιαβασμένο θέμα όπως ο Δράκουλας και να το κάνει τόσο καινούριο για τον αναγνώστη (κι εγώ το διάβασα τουλάχιστον τριάντα χρόνια μετά την έκδοση αν σκεφτείτε ότι γεννήθηκα το 89 και παρόλαυτα με τράβηξε πολύ).

🎃Με το βιβλίο αυτό ο βασιλιάς κατοχυρώνει το δικό του ιδιαίτερο στυλ γραφής. Προσωπικά όταν ανοίγω ένα βιβλίο του κινγκ με κατακλύζει μια βαθιά αίσθηση οικειότητας και μια απόκοσμη αίσθηση πως οι λέξεις του στροβιλίζονται γύρω μου και θα καταλάβουν όσο χώρο διατίθεμαι να τους δώσω.

Αν δεν το έχετε διαβάσει η αν δεν έχετε διαβάσει γενικά τον βασιλιά κάντε το. Θα σας αποζημιώσει.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου