Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

ΤΟ ΕΤΟΣ ΤΗΣ ΧΑΡΙΤΟΣ (ΚΙΜ ΛΙΓΚΕΤ)


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ημ/νία έκδοσης11 Μαρ 2021
Θεματική ΚατηγορίαΑισθηματικόΠεριπέτειαBooktok
ΣειράΠυξίδα (για εφήβους και ενήλικες)
ΕίδοςΜυθιστόρημα
Ηλικία16+
Σελίδες448
ΜεταφραστήςΑΝΔΡΕΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΛΗΤΩ
ISBN978-618-01-3791-0
Κωδικός24390
Σχήμα (πλάτος x ύψος)14 x 21 cm
Βάρος0.583 kgr
ΒιβλιοδεσίαΜαλακό εξώφυλλο
ISBN e-book978-618-01-3792-7
Κωδικός e-book24391
E-book formatEPUB


ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Κανείς δε μιλά για το έτος της χάριτος. Απαγορεύεται.
Στην κομητεία Γκάρνερ λένε στα κορίτσια ότι έχουν τη δύναμη να σαγηνεύουν και να παρασύρουν τους άνδρες μακριά από το κρεβάτι τους, να οδηγούν τις συζύγους στην τρέλα από τη ζήλια. Πιστεύουν πως το ίδιο τους το δέρμα εκκρίνει ένα ισχυρό αφροδισιακό, το δυνατό ελιξίριο της νιότης ενός κοριτσιού στο κατώφλι της γυναικείας ενηλικίωσης. Γι’ αυτό τα διώχνουν μακριά μόλις συμπληρώσουν τα δεκαέξι τους χρόνια, ώστε να απελευθερώσουν τις μαγικές τους δυνάμεις στη φύση, να εξαγνιστούν και να επιστρέψουν έτοιμα για γάμο. Ωστόσο, δεν καταφέρνουν να γυρίσουν όλα ζωντανά.
Η δεκαεξάχρονη Τίρνι Τζέιμς ονειρεύεται μια καλύτερη ζωή – μια κοινωνία που δε θέτει αντιμέτωπη φίλη με φίλη, γυναίκα με γυναίκα. Όμως, καθώς πλησιάζει το δικό της έτος της χάριτος, συνειδητοποιεί γρήγορα ότι δεν είναι μόνο τα αδυσώπητα στοιχεία της φύσης που πρέπει όλες τους να φοβούνται. Δεν είναι καν οι λαθροκυνηγοί που παραμονεύουν στο δάσος, περιμένοντας την ευκαιρία να αρπάξουν ένα από τα κορίτσια ώστε να βγάλουν μια περιουσία στη μαύρη αγορά. Ίσως, τελικά, αυτό που έχουν να φοβούνται περισσότερο απ’ όλα είναι η μία την άλλη. 

 📝Book review

🌹Βρισκόμαστε στην κομητεία Γκάρνερ σ ένα κόσμο δυστοπικό. Στην κομητεία Γκάρνερ υπάρχει ένα καθεστώς πατριαρχίας. Οι άντρες διοικούν ενώ οι γυναίκες μόλις καλύψουν την βασική εκπαίδευση του δημοτικού μετά μαθαίνουν να μένουν στο σπίτι ,να γονατίζουν μπροστά στον Θεό και στον άντρα τους και να μεγαλώνουν παιδιά. Η μεγαλύτερη αμαρτία μιας γυναίκας εκεί είναι να μην είναι χρήσιμη. Τα κορίτσια μόλις συμπληρώσουν τα 16 χρόνια τους στολίζονται και παρελαύνουν στην αγορά και από εκεί τις διαλέγουν οι υποψήφιοι σύζυγοι χωρίς φυσικά εκείνες να έχουν λόγο σ αυτό. Κατόπιν στέλνονται για ένα χρόνο σ ένα περιφραγμένο χώρο στο δάσος έξω από την κομητεία με περιορισμένα τρόφιμα έτσι ώστε σ αυτό το λεγόμενο "έτος της χάριτος" να εξαγνιστούν από την μαγεία τους που την κουβαλάνε απ' το πρωπατορικο αμάρτημα και να γυρίσουν μετά να παντρευτούν και να γίνουν ήσυχες σύζυγοι.

Έξω απ' τον περιφραγμένο χώρο υπάρχουν οι λεγόμενοι "λαθροκυνηγοι" που κυνηγούν τα κορίτσια σαν θηράματα καθώς πιστεύετε ότι τα διαμελισμένα τους κομμάτια γίνονται φίλτρα για νιότη και ζωή στην κομητεία. Όταν λοιπόν ένα κορίτσι μπαίνει στην αρένα τους τους της χάριτος πρέπει να βρει τρόπο να συνυπάρξει με τις υπόλοιπες και να επιζήσει. Και το χειρότερο απ' όλα; Ίσως να χρειαστεί να  αντιμετωπίσει τις ίδιες της τις φίλες ...

🌹Η Κιμ Λαγκετ φτιαχνει ένα εξαιρετικό ζοφερό δυστοπικό περιβάλλον. Μου θύμισε λίγο τον άρχοντα των μυγών λόγω του πόσο γρήγορα οι άνθρωποι μεθούν από εξουσία. Και μου θύμισε και λίγο την ιστορία της θεραπαινίδος λόγω της πατριαρχικης κοινωνίας. Κατά τ αλλά όμως είναι ένα καθόλα πρωτότυπο βιβλίο γεμάτο μηνύματα και αλληγορίες. Αυτή η κλειστοφοβικη και μυστηριώδης ατμόσφαιρα μου δημιούργησε τρομερή αγωνία και όλο αυτό το συναίσθημα της πρωταγωνίστριας που παλεύει να βρει τα πατήματα της και αναρωτιέται αν η μαγεία της είναι αληθινή η έχει παραισθήσεις Μ έκανε κ εμένα να αναρωτιέμαι τι τελικά συμβαίνει.

🌹Το έτος της χάριτος είναι ένα βιβλίο με βαθιά μηνύματα που παίρνουν πολύ ανάλυση. 

Δεν είναι απλά το όλο θέμα της πατριαρχικής κοινωνίας. Είναι ότι οι ίδιες οι γυναίκες σ αυτή τη κοινωνία που δεν μορφωνεται και επιδίδεται σε δεισιδαιμονίες, παλεύουν με βαρβαρότητα η μία την άλλη. Είναι τόσο βαθιά ριζωμένη αυτή η νοοτροπία που δεν σκέφτονται καν πως όλο αυτό θα αλλάξει μόνο αν στηρίξουν η μία την άλλη.

Κι όμως μέσα σε όλη αυτή τη βαναυσότητα η πρωταγωνίστρια εντοπίζει ένα κόκκινο ανθάκι (που το χρώμα δεν είναι τυχαίο καθώς έγινε σύμβολο του φεμινισμού) που συμβολίζει την ελπίδα . Και αυτή η ελπίδα είναι απλά μια σπίθα. Αλλά η σπίθα μπορεί εύκολα να γίνει φωτιά. 

🌹Ένα βιβλίο που πέραν της εξαιρετικής γραφής  και του δυστοπικου είδους που αγαπώ είναι και μια ωδή στις γυναίκες και στις μεταξύ τους σχέσεις . Μια ωδή στο πόσο ισχυρες μπορούμε να γίνουμε αν είμαστε ενωμένες. 


Υπέροχο βιβλίο. Πέντε αστεράκια από μένα και το προτείνω.






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου