Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

ΚΑΣΤΑΝΑΝΘΡΩΠΟΣ (SOREN SVEISTRUP)

 


Τίτλος : Καστανάνθρωπος

Συγγραφέας : Soren Sveistrup

Εκδόσεις : Διόπτρα


"Αν τον βρεις, σε έχει ήδη βρει"


Ένας ψυχοπαθής δολοφόνος κυκλοφορεί και σκοτώνει στην Κοπεγχάγη αφήνοντας πίσω του σαν υπογραφή μια κούκλα φτιαγμένη από κάστανα και σπίρτα. Μεθοδικός και οργανωμένος ο δολοφόνος κινεί σαν μαριονέτες τους αστυνομικούς και δίνει την αίσθηση πως κανείς δεν είναι ασφαλής.


"Καστανάνθρωπε, έλα δω. Καστανάνθρωπε, έλα δω. Πόσα κάστανα έχεις φέρει; Έλα, μείνε, μη σε μέλει…"


Σκληρό βιβλίο με επίκεντρο την παιδική κακοποίηση. Ο συγγραφέας στο ντεμπούτο του καταφέρνει να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον παρά τις 659 χορταστικές σελίδες του βιβλίου.

Για να είμαι ειλικρινής στην αρχή μου φάνηκε λίγο απότομος και κοφτός ο τρόπος γραφής αλλά με το που συνήθισα με τράβηξε πάρα πολύ και το τελείωσα πολύ πολύ γρήγορα καθιστώντας το, το απόλυτο Page Turner. Ατμοσφαιρικό και σχεδόν τηλεοπτικό, το βιβλίο αυτό διαβάζεται με μια ανάσα και σ αφήνει να θέλεις κ άλλο. Οι γρήγορες και συνεχείς ανατροπές του καθώς και το πέπλο μυστηρίου που καλύπτει το δολοφόνο το καθιστούν ένα εξαιρετικό αστυνομικό βιβλίο. 

Εντύπωση μου έκανε και με τράβηξε ιδιαίτερα το δίδυμο των ντετέκτιβ που ασχολήθηκαν με την υπόθεση. Προσωπικά θεωρώ ότι ένα τρίτο της δουλειάς σ ένα αστυνομικό βιβλίο είναι η σκιαγράφηση των χαρακτήρων, άλλο ένα τρίτο η πλοκή κ άλλο ένα τρίτο η έξυπνη αποκάλυψη - δέσιμο - των στοιχείων στο τέλος. 


"Είχε αποφύγει να πέσει πάνω σε παλιούς συναδέλφους στο τμήμα και από νωρίς το πρωί τον είχαν στείλει σε σκηνή εγκλήματος. Η ερευνήτρια με την οποία τον είχαν βάλει ήταν εξυπνότερη από τον μέσο όρο κι έδειχνε πλήρη αδιαφορία για την παρουσία του, πράγμα που θα μπορούσε να αποβεί προς το συμφέρον του. Αλλά, στη συνέχεια, η φαινομενικά απλή υπόθεση δολοφονίας στα προάστια περιπλέχτηκε εξαιτίας ενός αποτυπώματος, και προτού εκείνος το καταλάβει, βρέθηκε σε ένα σπίτι όπου το πένθος ήταν κολλημένο σαν ταπετσαρία πάνω στους τοίχους. Ήθελε να φύγει τρέχοντας από κει."


Η αλήθεια είναι κουράστηκα να διαβάζω πάντα για κάποιον ψυχολογικά κατεστραμμένο ή αλκοολικό ή μαζοχιστή ή δεν ξέρω κ εγώ τι άλλο ντετέκτιβ. Είχα καιρό να ενδιαφερθώ τόσο για κεντρικό χαρακτήρα αστυνομικού βιβλίου και αυτό από μόνο του για μένα είναι μια μικρή νίκη του συγγραφέα. 

Σαν εξτραδάκι μου άρεσε πολύ που διάβαζα ένα βιβλίο που ημερολογιακά ήταν στο 2020 (πχ Τρίτη 13 Οκτωβρίου) και συνέπεσε υπέροχα με το γεγονός ότι τυχαία το διάβασα Οκτώβριο. 


Προσωπικά λοιπόν το προτείνω αν σας αρέσουν τα αστυνομικά και έχετε όρεξη για ένα καθαρά κινηματογραφικό βιβλίο το οποίο θα ήθελα πολύ να δω σε σειρά κάποια στιγμή. 





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου