Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΉΚΗΣ (STEPHEN KING)

 


Τίτλος : Η αστυνομία της βιβλιοθήκης
Συγγραφέας : Stephen king
Εκδόσεις : Επιλογή


Ο ασφαλιστής Σαμ Πιμπλς βρίσκεται στην ανάγκη να επισκεφθεί - για πρώτη φορά ύστερα από δεκαετίες - την δημοτική βιβλιοθήκη. Η συνομιλία του εκεί με την μεσόκοπη βιβλιοθηκάριο Αρντίλια Λορτζ δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστη. Ξεπροβοδίζοντάς τον, η κ. Λορτζ μισοαστεία-μισοσοβαρά τον απειλεί ότι αν καθυστερήσει την επιστροφή των δυο βιβλίων που του δανείζει, θα του στείλει την «Αστυνομία της Βιβλιοθήκης»... Όπως αποδεικνύεται, έχει την δύναμη να του κάνει πολύ χειρότερα πράγματα, ξαναζωντανεύοντάς του, με τρομακτική σφοδρότητα, φόβους και τραύματα της παιδικής του ηλικίας. O Σαμ καταλαβαίνει πως δεν έχει απλά να αντιμετωπίσει μια «διεστραμμένη» βιβλιοθηκάριο (που δυστυχώς ούτε τρελή είναι ούτε βιβλιοθηκάριος μόνο) αλλά κυρίως τα όσα έχει απωθήσει χρόνια πριν, στα βάθη του ασυνείδητου. (Από το οπισθόφυλλο)

Για άλλη μια φορά τελειώνοντας ένα βιβλίο του θείου Στιβι σκέφτηκα "τι έγραψε πάλι ο Θεός που τα σκέφτεται".
Και ειλικρινά κάθε φορά μένω με την απορία. Που τα σκέφτεται; πως ένας ανθρώπινος νους έχει γράψει μια τόσο μεγάλη βιβλιογραφία με τόσες δυνατές ιστορίες τρόμου;

Στο θέμα μας όμως.
Η αστυνομία της βιβλιοθήκης μαζί με το μυστικό παράθυρο, το σκυλί της πολαρόιντ και την νυχτερινή πτήση αποτελούν μια συλλογή διηγημάτων που ονομάζεται Four past midnight αλλά εδώ στην Ελλάδα εκδόθηκαν ένα ένα από τις εκδόσεις Επιλογή.


Γρήγορο βιβλίο χωρίς πολλές φλυαρίες αλλά με χτισμένους όσο πρέπει χαρακτήρες ( χτίζει και δεύτερο υποχαρακτηρα εκτός του πρωταγωνιστή και σε κάνει να αγαπήσεις αυτόν τον υποχαρακτηρα) και την φρίκη να ελλοχεύει από πίσω.


Έχω ξαναπεί στο παρελθόν πως πολλά βιβλία του βασιλιά δεν είναι απλώς επιφανειακά βιβλία τρόμου. Ναι σίγουρα εδώ διαβάζουμε για ένα φρικτό πλάσμα δοσμένο τόσο περιγραφικά απ τον συγγραφέα ώστε να μας προκαλέσει εφιάλτες. Αλλά το θέμα είναι τι κρύβεται από πίσω. Ουσιαστικά μιλάμε για ένα βιβλίο που μας αναπτύσσει παιδικά τραύματα, παιδική κακοποίηση, καταχρήσεις και  ανθρώπους που καταστρέφονται απ όλα αυτά.


Συγκινήθηκα απίστευτα στην ιστορία με το μπειζμπολ και ανακατεύτηκε το στομάχι μου όταν έφτασε στην περιγραφή του συμβάν του μικρού Σαμ με τον δικό του αστυνόμο της βιβλιοθήκης.
Γενικότερα θα το σύστηνα εκτός από τους λάτρεις του βασιλιά και σε όλους όσους είναι λάτρεις του τρόμου.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου