Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

ΚΑΛΟ ΜΟΥ ΠΑΙΔΙ (ROMY HAUSMAN)

 


Τίτλος :Καλό μου παιδί

Συγγραφέας : Romy Hausman

Εκδόσεις : Μεταίχμιο


Φανταστείτε μια καλύβα σ ένα απομονωμένο δάσος. Μια καλύβα με σφραγισμένα παράθυρα και με κυκλοφορητή για να διαρρέεται το οξυγόνο. Μια καλύβα χωρίς τρεχούμενο νερό και χωρίς θέρμανση πέραν μιας ξυλόσομπας. Τώρα φανταστείτε μια μητέρα και δύο παιδιά να ζούνε εκεί φυλακισμένα με τον πατέρα να είναι ο θεός, να κανονίζει ποτε είναι μέρα η νύχτα, τι ώρα επιτρέπεται να πάνε τουαλέτα και ο μοναδικός τροφός που βγαίνει έξω. Σοκαριστήκατε; ωραία. Γιατί αυτό είναι το λιγότερο που θα διαβάσετε σ αυτό το βιβλίο. 


Το βιβλίο αυτό το έχω στην βιβλιοθήκη μου απ όταν βγήκε. Παρ ολ αυτά υπήρχαν άλλα σε προτεραιότητα (πχ δανεισμένα) που ήθελα πρώτα να τελειώσω. Ανταλλάζαμε λοιπόν κρυφές ματιές όταν ανέβαινα στην βιβλιοθήκη μου και του σιγοψιθύριζα "έρχεται η σειρά σου". Στις ομάδες βιβλίων το έβλεπα σχεδόν καθημερινά να φιγουράρει και πάντα με την προσφώνηση "Τι μάνα είσαι εσύ Λένα.;" και να μένω εγώ με την απορία τι μάνα είναι αυτή η Λένα πια και να αντιστέκομαι στον πειρασμό. Εν τέλη ήρθε η ώρα του αλλά αντί να αναφωνήσω διάφορα για την Λένα όταν έκλεισα το βιβλίο είπα απλά "Μπράβο σου φίλη Romy"


Εξαιρετικό ντεμπούτο λοιπόν από την Romy Hausman. Μια ισχυρή δήλωση ότι ήρθε για να μείνει. Ένα πολύ καλοδουλεμένο, ατμοσφαιρικό και στα όρια του κλειστοφοβικού θρίλερ γεμάτο σασπένς και αγωνία.

Με μικρά κοφτά κεφάλαια και αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο από τρεις χαρακτήρες. Την Λένα την Άννα και τον Ματίας. Με γραφή γρήγορη αλλά περιγραφική και με τα κεφάλαια να τελειώνουν ακριβώς στο σημείο που σε κάνει να λες "έλα μωρέ άλλο ένα κεφάλαιο" και τελικά απλά τελειώνεις το βιβλίο.


Σε πολλές απόψεις αναγνωστών διάβασα πως καταλαβαίνεις τι γίνεται εξαρχής. Προσωπικά να πω πως ναι εννοείται καταλαβαίνεις τι γίνεται γιατί αυτός είναι κ ο σκοπός να σε βάλει γρήγορα μέσα στην ιστορία. Δεν πάει όμως με τίποτα το μυαλό σου στον δράστη. Το δικό μου τουλάχιστον μυαλό "κάηκε" εντελώς όταν έφτασα στο τέλος και αυτό το "κάψιμο" είναι που ευχαριστήθηκα.


Δεν θα πω κάτι άλλο γιατί νιώθω πως είναι πολύ εύκολο να προδωσω κομμάτια της ιστορίας αν προσπαθήσω να να μιλήσω για την ιστορία αυτή καθαυτή γι αυτό και στέκομαι στα συναισθήματα που μου άφησε. Περιμένω ανυπόμονα το επόμενο βιβλίο της συγγραφέως.

5/5 αστεράκια από μένα. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου