Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021

ΜΟΤΕΛ 430-71 (ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ)

 

Τίτλος : Μοτέλ 430-71

Συγγραφέας :Παντελής Μαυρομμάτης
Εκδόσεις : Πηγή

Όλοι κρύβουμε μέσα μας τρία μυστικά. Το πρώτο είναι αυτό που δεν λέμε στους ανθρώπους. Το δεύτερο είναι αυτό που δεν λέμε στον εαυτό μας. Το τρίτο είναι η αλήθεια.

Ξεκίνησα να διαβάζω αυτό το βιβλίο με το συγκλονιστικό εξώφυλλο έχοντας τρομερές προσδοκίες. Δεν ξέρω γιατί ήμουν τόσο απόλυτα σίγουρη ότι θα ήταν καλό. Κ όμως από τις πρώτες κιόλας σελίδες ήξερα πως δεν διαψεύστηκα . 

Η αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας κάνει τον αναγνώστη να ζει ένα ταξίδι σ ένα ζοφερό και ανίερο μέρος γεμάτο τρόμο και παράνοια. Η γραφή του συγγραφέα είναι περιγραφική χωρίς περιττές σκηνές και φλυαρίες και σε αναγκάζει να ζεις την κάθε στιγμή μαζί του. Μαζί με τον πρωταγωνιστή μύρισα την μούχλα και την υγρασία, άκουσα νύχια να ξύνουν τάφους και η καρδιά μου χτύπησε πιο δυνατά απ την αγωνία του που έγινε και δική μου. 
Το όλο βιβλίο νομίζω το διάβασα- χωρίς υπερβολή - με ένα αίσθημα αγωνίας και με μια ελαφριά ναυτία στο στομάχι (η σκηνή με τις κατσαρίδες με στοίχειωσε), κάτι το οποίο μέχρι στιγμής λίγα βιβλία το έχουν καταφέρει. 

Έφτασε το τέλος του βιβλίου και συνειδητοποίησα δύο πράγματα. Πρώτον ότι δεν έμαθα ποτέ το όνομα του πρωταγωνιστή αλλά ποτέ μα ποτέ δεν μου φάνηκε αυτό σαν έλλειψη γιατί ο τρόπος γραφής μ έκανε να νιώσω πως τον ξέρω ήδη έτσι κ αλλιώς. Και δεύτερον ότι είχε σχεδόν ολική απουσία διαλόγων (σπάνιο αυτό). 
Αλλά είναι τόσο δυνατή και περιγραφική η γραφή που δεν το κατάλαβα καν και δεν μου έλειψαν πουθενά. Κάτι που ειλικρινά το θεωρώ δύσκολο να το πετύχεις αλλά ο συγγραφέας-παρά το ότι μ αυτό το βιβλίο κάνει το ντεμπούτο του- καταφέρνει να ανταπεξέλθει στο έπακρον κάνοντας μια ηχηρή δήλωση στον κόσμο του φανταστικού βιβλίου οτι ήρθε για να μείνει. 

Ανατριχιαστικό και καθαρά γοτθικό μυθιστόρημα γεμάτο εικόνες εγκατάλειψης. Αλληγορικό σε πολλά σημεία αποκαλύπτοντας μια βαθιά εσωτερική αναζήτηση. Ατμοσφαιρικό όσο δεν παίρνει με μικρά κεφάλαια που το καθιστούν το απόλυτο Page Turner. Το προτείνω με χίλια και περιμένω το επόμενο. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου