Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

ΑΝΑΡΜΟΣΤΟΝ ΕΣΤΙ (ΕΙΡΗΝΗ ΒΑΡΔΑΚΗ)




Τίτλος : Ανάρμοστον εστι
Συγγραφέας : Βαρδάκη Ειρήνη
Εκδόσεις : Bell




Να μην ξεπέσει η αγάπη... Να μη μοιάσει στις άλλες, τις λίγες, τις συμβατικές, τις συνηθισμένες...

Το βιβλίο αυτό με τις απίστευτες κριτικές που το συνόδευαν απ όταν κυκλοφόρησε ήταν η αφορμή να γνωρίσω κ εγώ την γραφή της Ειρήνης Βαρδάκη.

Την ιστορία μας την αφηγούνται πέντε πρόσωπα, κάτι που βρήκα ιδιαίτερα έξυπνο διότι έτσι με έβαζε να παρακολουθώ την εξέλιξη μέσα από πέντε διαφορετικά ζευγάρια μάτια. Τα πρόσωπα που αφηγούνται είναι η Άννα (το θύμα), ο Μάρκος (ο σύζυγος), η Έλλη (αδελφική και χρόνια φίλη της Άννας), ο Δημήτρης (εραστής της Άννας) και ο αστυνόμος Λαέρτης.

Μία δυνατή καταιγίδα πλήγει την Κρήτη και παράλληλα το ίδιο πρώτο πρωινό ή Άννα Δημητρακάκη βρίσκεται στην τραπεζαρία του σπιτιού της  αποτρόπαια χτυπημένη και βασανισμένη.
 Μεταφέρεται στο νοσοκομείο σε κωματώδη κατάσταση και ενώ όλοι την έχουν ξεγραμμένη εκείνη ζει και καταλαβαίνει τα πάντα εγκλωβισμένη σ ένα τσακισμένο κορμί που δεν την αφήνει να μιλήσει ή να κινηθεί. Γύρω της οι αγαπημένοι της άνθρωποι παλεύοντας με τους προσωπικούς τους δαίμονες και τα μυστικά τους προσπαθούν να φτάσουν στην άκρη του νήματος και να καταλάβουν πως η Άννα έφτασε σ αυτό το σημείο. Ο αστυνόμος Λαέρτης ο μόνος χωρίς προσωπικά οφέλη απ αυτή την ιστορία είναι αποφασισμένος να παλέψει ενάντια στην κωματώδη κατάσταση της Άννας και ενάντια στην ίδια την καταιγίδα για να φέρει στο φως την αλήθεια.

Πολλά τα μηνύματα που περνάνε μέσα από την εξαιρετική γραφή της συγγραφέως. Με τον απίστευτο λυρισμό της όπου χρειάζεται, μας μιλάει για την αγάπη, την φιλία, την πίστη, τον έρωτα, τον θυμό, την προδοσία και την συγκαλυμμένη οργή. Πέντε τραγικές φιγούρες συνθέτουν την ιστορία μας με πρώτο, βασικότερο και πιο τραγικό την Άννα.
 Οι ωμές σκηνές που εκτυλίσσονται είναι γροθιά στο στομάχι και θα με κάνουν να το θυμάμαι για χρόνια. Αν έπρεπε να κατατάξω σε μια κατηγορία το βιβλίο θα έλεγα πως ακροβατεί ανάμεσα στο ψυχολογικό θρίλερ και στην σύγχρονη τραγωδία.
Άραγε υπάρχει κάθαρση για τους πρωταγωνιστές μας μετά απ όλο αυτό που ζήσανε;
Αυτό καλείστε να το διαπιστώσετε μόνοι σας.
Το προτείνω ανεπιφύλακτα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου