Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ (ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΟΥΜΑΝΙΔΗΣ)



Τίτλος: Εφιάλτες και παραμύθια
Συγγραφέας : Αντώνης Τουμανίδης
Εκδόσεις : Anubis




Μία φορά και έναν καιρό που ήμασταν μικρά παιδιά... Ωπα ωπα για μισό. Αυτή ακριβώς δεν είναι η φράση που συντρόφευε σχεδόν όλη την παιδική μας ηλικία; Μια φορά κ έναν καιρό γέμισε το μυαλό μας με πριγκίπισσες, γενναίους ιππότες, κακές μάγισσες και μαγεμένα δάση τα οποία πάντα συντρόφευε ένα απαραίτητο "και έζησαν αυτοί καλά κ εμείς καλύτερα" έτσι για να κοιμηθούμε εφησυχασμένa σαν πιτσιρίκια και να μην ενοχλούμε τους γονείς μας όλη τη νύχτα. Γιατί αυτό θα συνέβαινε αν μας έλεγαν την πρώτη εκδοχή των αληθινών παραμυθιών.
Μεγαλώνοντας λοιπόν αποφάσισα να ψάξω λίγο τις παλιές εκδοχές παραμυθιών και μου άρεσαν εξίσου. Και θεώρησα πως τα είχα δει όλα. Αλλά έκανα λάθος. Γιατί μετά ήρθε ο Αντώνης Τουμανίδης.
 Ένας παραμυθάς για ενηλίκους από το πουθενά και μου ξαναέδωσε καινούριες εκδοχές ακόμα πιο διαστροφικές και ακόμα πιο τρομακτικές. Απόλαυσα την κάθε μία από αυτές τις εκδοχές με μια ένοχη ευχαρίστηση.
 Ξεχώρισα νομίζω την Ραπουνζέλ, το Χάνσελ και Γκρέτελ (δυστυχώς πολύ αληθινό κάτι που το κάνει πιο τρομακτικό), την Κοκκινοσκουφίτσα και τον Παπουτσωμένο Γάτο (τον διάβασα δύο φορές απανωτά). Δεν αναφέρομαι στον Πινόκιο γιατί είναι μια κατηγορία μόνος του και αγάπησα το ατομικό βιβλίο του ίδιου συγγραφέα.
Το Εφιάλτες και και Παραμύθια είναι για μένα ένα βιβλίο που προτείνω και που σίγουρα θα ξανανοίξω αρκετές φορές.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου