Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΑΣΤΕΡΙ (JOHN GREEN)



Τίτλος : Το λάθος αστέρι
Συγγραφέας : John Green
Εκδόσεις : Λιβάνη

Το βιβλίο αυτό ήταν καιρό στην στοίβα με τα αδιάβαστα μου.
Περνούσα το κοιτούσα, με κοιτούσε και γενικά ανταλάσσαμε ματιές. Πήγαινα να διαλέξω ένα βιβλίο το έπιανα στα χέρια μου και το ξανά άφηνα υποσχόμενη ότι θα επιστρέψω. Όχι επειδή υπέθετα πως δεν θα ήταν καλό. Το αντίθετο ήμουν πεπεισμένη πως θα είναι καλό απλά σαν θέμα θα ήταν δύσκολο και ήξερα πως θα με τσακίσει λίγο.

Η Χέιζελ είναι ένα δεκαεξάχρονο κορίτσι με καρκίνο στους πνεύμονες. Την μορφή του καρκίνου που δεν είναι ιάσιμος και απλά ο θάνατος της αποτελεί ένα τετελεσμένο γεγονός. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να ζει με μια παράταση ζωής με φάρμακα και μόνιμα οξυγόνο. Προσπαθεί παρ ολ αυτά να ζει μια κανονική ζωή ανησυχώντας πιο πολύ για το πως θα προχωρήσουν οι γονείς της όταν εκείνη φύγει από τη ζωή πάρα για την ίδια της την αρρώστια. Στην ομάδα στήριξης καρκινοπαθών που πηγαίνει γνωρίζει τον Ογκάστους. Έναν πρώην καρκινοπαθή δεκαεπτάχρονο με τον οποίο συνδέονται από την πρώτη στιγμή σε μια τρυφερή και γεμάτη υποστήριξη σχέση.

Νομίζω είναι από τις πιο δυνατές, ανθρώπινες και αληθινές ιστορίες που έχω διαβάσει. Θλιβερή μεν αληθινή δε. Έχω διαβάσει κι άλλα βιβλία με καρκινοπαθείς. Το λάθος πολλών συγγραφέων είναι ότι προσεγγίζουν το θέμα πάντα ιατρικά. Ο John Green απ την άλλη το προσεγγίζει μέσω του ασθενή. Το συνονθύλευμα των συναισθημάτων του ανθρώπου που μάχεται ενάντια στον ίδιο του τον οργανισμό. Η Χέιζελ και ο Ογκάστους είναι ειρωνικοί, αστείοι και ελαφρώς κυνικοί απέναντι στην ίδια την αρρώστια τους. Αυτά ακριβώς είναι τα χαρακτηριστικά τους που σε κάνουν να τους αγαπήσεις. Υπήρξαν φράσεις μέσα που με σημάδεψαν γιατί όταν κάποιος μιλάει ειλικρινά για κάτι τότε είναι που έχει το μεγαλύτερο αντίκτυπο.
"Αυτό είναι το θέμα με τον πόνο... Απαιτεί να τον αισθανθείς" 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου